Yatırım için altın mı yoksa dolar mı almalı şeklinde bir soruya cevap vermeye çalışalım. Sorunun daha doğru şekilde olanı “yatırım için altın mı yoksa döviz mi almalı” şeklinde de olabilir.
Ekonomistler altın ve dolar ile euro, sterlin gibi para birimlerinin geçmiş yıllardaki hareketlerine, global çaptaki siyasi ve jeopolitik gelişmelere, güçlü ekonomiye sahip ülkelerin açıklanan verileri ve merkez bankalarının faiz kararları gibi etkenlere göre ileriye yönelik yorum yapmaktadır.
Türk halkı birikimlerinin enflasyon karşısında değerini korumak ve artırmak için altın, dolar, euro satın alarak saklanması, mevduat hesabına yatırarak faiz elde edilmesi, devlet tahvili şeklinde temel yatırım araçlarını yoğun olarak kullanıyor.
Küreselleşme ve teknolojik gelişmelerle birlikte ülkemizde de finans piyasalarında yatırım seçenekleri çoğalmıştır. Altın, dolar, euro ve mevduat dışındaki yatırım seçeneklerinde hem kazanç olasılığı hem de kayıp riski artmaktadır. Yatırım yapılan herhangi bir şeyin ucuz fiyattan alınması ve fiyatının artmasıyla birlikte satılması sonrasında kar elde edilmektedir. Elde edilen bu kar tutarı enflasyona eşitse birikiminizi korumuş, kar tutarı enflasyondan yüksekse doğru bir yatırım yapmış olursunuz.
Birikimler hiçbir şey yapmadan bekletilmesi yerine öncelikle az riskli altın, dolar, euro gibi yatırım araçlarının satın alınması veya vadeli mevduata yatırılması şeklinde değerlendirilebilir. Bunların dışında çeşitli yatırım fonları da satın alınabilir. Risk seviyesi daha yüksek olan borsa hisse senetleri ve foreks’te bir seçenektir.
Altın, döviz, hisse senedi veya her ne olursa olsun satın aldığınız ürünü yükselme sürecinde almış iseniz fiyatlar üst noktaları gördüğünde satış yaparak kazanç sağlarsınız.
Uzmanlar bu aşamada sadece altın, sadece döviz, sadece hisse senedi şeklinde tek bir kanala yönelmekten ziyade ekonomik gelişmeler doğrultusunda yatırım sepeti yapılmasını önermektedir. Bir yolculuk esnasında bazı tedbirli kişiler tüm paralarını tek bir yere koymazlar. Bir kısmını cüzdanına bir kısmını cebine koyarlar. Bunu yapmaktaki amaç yolculuk esnasında paranın düşürülmesi veya çalınması durumunda mağdur olmamak ve riski azaltmaktır. Yatırım sepeti bir nevi verdiğimiz bu örneğe benzemektedir.
Yatırım sepeti tek bir ürüne yatırım yaparak risk alınmaması, birden fazla ürüne yatırım yapılarak çeşitlendirilmesi ve kayıp riskinin azaltılması temeline dayanmaktadır. Yani birden fazla ürüne yatırım yaptığınızda birisi azalsa bile diğerinin artarak kaybı telafi edebileceği düşünülmektedir.
Dolar mı alalım yoksa altın mı şeklinde bir soruya, birikiminizin yarısıyla dolar, yarısıyla altın alın şeklinde bir öneri getirilebilir. Hatta yatırım tutarı 3’e 4’e bölerek farklı yatırım araçları sepete eklenebilir. Almak istediğiniz risk seviyesine göre örneğin 1.000 TL’nin 250 TL’si ile altın, 250 TL’si ile dolar kalan 500 TL’si ile hisse senedi alınabilir. Daha az risk almak istiyorsanız 500 TL’lik altın 500 TL’lik dolar veya döviz alınabilir. Hiç risk almak istemiyorsanız 1.000 TL vadeli mevduat hesabına yatırılarak faiz geliri elde edilebilir.
Son beş yılda altının gram fiyatı 95 TL’den 225 TL seviyesine çıkmıştır. Dolar ise son beş yılda 2,22 TL’den 5,43 TL seviyesine gelmiştir. Altın son beş yılda 2,37 kat, dolar son beş yılda 2,45 kat artmıştır. Hem altın fiyatının hem de dolar kurunun son beş yılda neredeyse birbiriyle aynı oranda arttığını, doların bir miktar önde olduğunu söyleyebiliriz.
5 yıl önce 950 TL’ye 10 gram altın almış olsaydınız bugün itibarıyla 2.250 TL’ye satıp 1.300 TL kazanç sağlamış olacaktınız. Benzer bir şekilde aynı miktar olan 950 TL’ye 5 yıl önce 428 dolar alacak, bugün sattığınızda ise 1.373 TL kazanç sağlamış olacaktınız. Son 5 yıl değerlendirmesine göre dolar altına göre bir tık önde gözüküyor. Fakat bu önümüzdeki 5 yılda aynı şekilde olacak anlamına gelmemektedir.
Genellikle istikrar dönemlerinde büyük yatırımcılar risk alarak borsalara yönelmektedir. İstikrarsız dönemlerde ve kriz ortamlarında ise altın ve dolar gibi güvenli yatırım araçlarına geçiş yapılmaktadır. Bu nedenle bu süreçler ile ülke içi ve ülke dışındaki güncel gelişmelerin sürekli takip edilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde altın aldım bir yılda yüzde 15 kazandım, dolar alsaydım yüzde 25 kazanacaktım gibi pişmanlık yaşanabilir.
Her neye yatırım yapıyorsanız yapın sistemi öğreninceye kadar öncelikle sembolik miktarlarla bir denemek, iyice kavradıktan sonra yatırım miktarını artırmak mantıklı bir yoldur.