Bu yazıyı ve yazıdaki resimleri seveceksiniz, gözlerinizin pası silinecek! İşte altının kısa tarihçesi, özellikleri, altın piyasası, altın ayarları, altın fiyatları bilgileri.
İnsanoğlu’nun binlerce yıl önce keşfettiği, doğada saf haliyle bile büyüleyici bir metal olan altın, hem geçmişte hem de günümüzde zenginliğin sembolü olmuştur.
Lidya hükümdarı Kârun, zenginliği ile bilinir. Kârun kadar zengin olmak deyimi de buradan gelir. Parayı bulmuş olmaları ve ülkelerindeki altın rezervleri nedeniyle Lidya zengin bir devlet olmuştur. Kârun kadar zengin denildiği zaman zannediyoruz, Karun’un çok altını olduğundan bahsedilmek isteniyordu. Fakat ne parayı bulan ne Lidya ne de Kârun ve hazinesi ortada kalmıştır.
Eski devletler altınla para basmış, askeri ve siyasi anlamda güçlü olanlar diğerlerinden altınla vergi almıştır. Eski dönemlerdeki devlet hazineleri altınla dolduğunda o devlet güçlü sayılmıştır. Altın para basan devletler adeta güç gösterisi yapmıştır.
Daha eski dönemlere ait arkeolojik kazılarda bulunan altın sikkeler, altın eşyalar altının saltanatının binlerce yıldır sürdüğünü göstermekte ve halen en önemli yatırım araçlarından birisi haline getirmekte. İnsanların savaş ve benzeri sebeplerle maddi varlıklarını koruma maksadıyla toprak kaplar içerisine biriktirdikleri altınları koyarak toprağa gömmeleri malumdur.
Altın doğada az bulunması ve kimyasal özellikleri nedeniyle değerli hale gelmekte, kendisine has parlak altın sarı rengi nedeniyle görsel olarak ilgi görmektedir. Altın’ın, kolay işlenebilir olması, elektrik iletkenliğinin yüksek olması, paslanmaması gibi özelliklerinden bahsedebiliriz. Altın yatırım aracı olmasının dışında, en önemli ziynet eşyasıdır. Bizim kültürümüzde de altın; düğün, sünnet gibi törenlerde hediye olarak verilen, çocuklar dünyaya geldiğinde hediye olarak takılan önemli bir unsurdur. Hediyelik altın ülkemizde başlı başına ayrı ele alınması gereken konu.
Altın fiyatlarının artmasıyla birlikte ülkemizde halkın küçük tutarlarla alabilmesi için gram altın, çeyrek altın, yarım altın, tam altın, cumhuriyet altını, yarım gram altın gibi farklı ağırlık ve özelliklerde altın piyasasına sunulmaktadır. Son yıllarda altının fiyatının artması nedeniyle yarım çeyrek altın dahi çıkarılmıştır. Külçe altın ise 1 kg yani 1000 gram 24 ayar altındır.
Altın fiyatları; altının ayarı, ağırlığı ve eğer takı şeklinde ise işçilik ücreti eklenmesi suretiyle belirlenmektedir.

Darphane Altınları
Cumhuriyet ziynet altınları, 22 ayar olarak Hazine Darphanesi tarafından basılarak altın piyasasına sunulmaktadır. Gram altın ise İAR (İstanbul Altın Rafinerisi) tarafından 24 ayar farklı ağırlıklarda altın piyasasına sunulmaktadır.
Çeyrek altın 22 ayar ve 1,75 gram ağırlığındadır. Yarım altın orantılı şekilde 3,6 gram, tam altın 7 gram ağırlığındadır. Darphane tarafından basılan altın adet gramları aşağıda yer almaktadır.

Darphane Altın Ağırlıkları
İAR (İstanbul Altın Rafinerisi) tarafından hazırlanan ziynet altınlar yine 22 ayar olmakla birlikte ağırlıkları ise Darphaneden daha düşüktür. İAR Yarı Çeyrek 0,625 gram, çeyrek 1,25 gram, yarım 2,5 gram, tam altın 5 gramdır.

İAR Altınları
Ziynet ve takı anlamında altın ticareti yoğunlukla kuyumcular tarafından yerine getirilmektedir.
Daha pratik olması açısından bankalarda açılan altın hesapları ile altın üzerinden yatırım, altın alım satım işlemleri yapılabilmekte, hatta bazı bankaların ATM’lerinden gram altın çekilebilmektedir. Altın bankacılığı oldukça gelişmiştir. Bankalar vatandaşların elindeki fiziksel altınları altın eksperlerine inceleterek gram altın hesabı açmaktadır.
Altının içerisinde bulunduğu karışım oranlarına göre farklı fiyatla satılır. Bu altın karışım oranı “ayar” olarak bilinmektedir. Ayar, 1 kilogramın içinde bulunan saf altın cevheri miktarıdır. Örneğin 22 ayar altın demek 1 kilogramda 916,66 gram saf altın olduğu anlamına gelmektedir. Altın ayarlarına 14 ayar, 18 ayar, 22 ayar, 24 ayar gibi örnekler verebiliriz. Kuyumcular ziynet bilezik için 18 ayar altın kullanmaktadır. Altın ayar belirtilmesinde milyem terimi de kullanılmaktadır. Uzman kişiler dışında altın ayarını anlamak güçtür fakat bazı altınların renklerine göre ayar tahmini yapılabilir.
Halkımızın altına verdiği değeri kullanan bazı art niyetli fırsatçılar nedeniyle bazen altın görünümü verilmiş altın renginde boyanmış yanıltıcı metallerle dolandırıcılık vakaları zaman zaman olmakta.
Altın alış-satış işlemlerinin tanınan ve itibarlı kuyumcular kanalıyla yapılması, yatırım aracı olarak bankaların altın hesapları ve gram altının kullanılması öneri olarak sunulabilir.
Uluslararası piyasalarda altın ons birimi üzerinden işlem yapılır. 1 ons altın (ounce) 31,1 gram saf altının dolar cinsinden değeridir. Dolar kurunun artması altın fiyatlarını dolaylı olarak artırmaktadır. Altın, ülkelerin merkez bankaları rezervlerinde belli oranlarda tutulmaktadır.
Altın fiyatları uluslararası altın borsalarının ve ulusal ekonominin dinamikleriyle serbest piyasa şartlarında oluşur. Ülkemizde altın fiyatları arttığında genelde bozdurularak nakte çevrilmekte, düştüğünde ise altın alımı yapılmaktadır.
Güncel altın fiyatlarına canlidovizfiyatlari.com‘dan ulaşabilirsiniz.